Cât de mult rezistă o baterie de mașină?

Baterii auto durează de obicei între 3 și 5 ani

Conducerea și deținerea unui vehicul implică asumarea a multor responsabilități. În afară de faptul că trebuie să știi cum să îngrijești mașina, este de asemenea important să vă familiarizați cu diferitele sale piese auto, întrebuințările și capacitatea acestora. Una dintre părțile pe care proprietarii de vehicule le ia ca atare până când acesta încetează să funcționeze corect nu este alta decât bateria. Nu toți oamenii sunt conștienți de faptul că bateria mașinii lor se poate epuiza. Întrebarea acum este, cât de mult rezistă bateria unei mașini? 

Oamenii au o cencepție greșită despre bateriile de mașină deoarece acestea sunt în mare parte reîncărcabile, cele mai noi modele aproape că nu necesită întreținere. Însă, adevărule este că bateriile de mașină își pierde la un moment dat încărcarea și prin urmare nu mai pot alimenta mașina, mai exact nu o mai poate porni. Deci, când bateria nu mai are încărcare, mașina nu va mai porni.

Baterii auto durează de obicei între 3 și 5 ani
Bateria auto este cea mai importantă dintre piesele electrice

Pentru a vă asigura că nu vă veți afla în această situație neplăcută în care bateria moare când sunteți în pustietate, și să o înlocuiți înainte să îi expire durata de viață, este important să știți câteva lucruri de bază despre bateriile de mașină și durata lor de viață.

Încărcarea medie și durata de viață a bateriilor auto 

Cele mai noi baterii auto au fost proiectate pentru a funcționa la încărcare completă până când în cele din urmă se defectează. Chiar dacă acesta este un avantaj, dacă încercați să ajungeți la un magazin auto sau să vă întoarceți la garaj înainte ca bateria să se defecteze, tot vor exista și unele semne de avertizare că bateria va muri în curând. 

Nu e tocmai ușor de a și exact când bateria va muri. Sunt câțiva factori care pot scurta sau lungi durata de viață a unei baterii. Mai sunt câțiva factori care afectează durata de viață a bateriei:

  • Temperaturile extreme
  • Timpul de condus
  • Cât de mult se folosesc electronicele 
  • Condiția alternatorului și curelei de transmisie 

Trebuie să aveți în vedere că nicio baterie nu va rezista la nesfârșit. Nu contează că mergeți cu mașina în fiecare zi sau dacă stă în garaj pentru un an, tot trebuie să schimbați bateria la un anumit moment. O baterie de obicei rezistă 3-5 ani.

Încercând să îi prelungiți viața mai mult de 5 ani va crea condițiile ideale ca aceasta să cedeze fără indicații. De aceea majoritatea producătorilor recomandă un program de înlocuire după 5 ani.

Odată ce bateria este mai veche de 3 ani, trebuie să luați în considerare testarea ei. Un test de baterie este de obicei gratuit la servicurile locale și puteți afla mai multe date despre baterie și starea ei. După test veți ști mai bine când ar trebui să chimbați bateria.

Semnele de avertizare

Deoarece bateriile moderne sunt concepute pentru a folosi toată încărcarea înainte de a muri, sunt câteva semnale de alarmă care vă vor spune că bateria este pe ducă. Bateriile mai vechi dau mai puțin curent, farurile se vor aprinde mai slab, vor fi fluctuații de alimentare și vor porni mașina mai greu.

Baterii auto Xtra
Baterii auto Xtra

Cel mai bun mod de a ști dacă o baterie auto modernă trebuie schimbată este să aveți în vedere vârsta ei și să efectuați un test. Dacă veți avea de a face acum cu o baterie moartă, nu veți mai putea porni mașina.

Ce se întâmplă dacă bateria moare? 

Vestea bună e că repararea unei baterii moarte este destul de economică și simplă spre deosebire de restul problemelor la mașină. Sunt câteva soluții, unele chiar gratuite, care vă vor ajuta să reparați bateria.

Acumulatorul auto se descarca in stationare-rezolvarea teoretica

Pentru mașinile cu cutie de viteze manuală, nu trebuie decât să împingeți mașina pentru a o porni, să treceți în viteza a doua și apoi să dați drumul la ambreaj pentru a avea suficientă viteză. Probabil veți avea nevoie de ajutor pentru a face acest lucru. Pe de altă parte, puteți folosi o a doua mașină cu un set de cabluri de bateriei cu care să încărcați bateria suficient pentru a porni demarorul. Puteți folosi și cabluri care fac același lucru și fără o a doua mașină.

Schimbarea bateriei e mult mai ușoară decât pare. Vă trebuie doar câteva unelte de bază și un pic de cunoștințe și veți termina în câteva minute.

Cum să aveți grijă de baterie

Dacă credeți că înlocuiți prea des bateria mașinii, sunt mai multe lucruri pe care le puteți face pentru a-i extinde durata de viață. Deoarece majoritatea factorilor depind de propriul stil de conducere, puteți face câteva schimbări care vă vor ajuta să profitați la maximum de următoarea baterie.

În primul rând, trebuie să luați în considerare modul vostru de a șofa. Dacă conduceți întotdeauna pe trasee de murdărie accidentate și pe drumuri, pinii de contact se pot destrânge. Dacă bateria nu este bine legată, ea nu va alimenta eficient mașina. În acest caz, puteți prelungi durata de viață a bateriei doar strângând clema de fixare a bateriei și conexiunile cablului. 

Baterii auto
Bateriile auto se epuizează în timp

Bateriile auto sunt asemănătoare cu celelalte tipuri de baterii reîncărcabile. E indicat să le lăsați încărcate chiar dacă nu conduceți mașina. Nu lăsați radioul sau farurile aprinse pentru perioade lungi de timp dacă motorul nu este pornit. Asta poate descărca bateria și deteriora alternatorul, scurtând durata de viață a ambelor piese.

Un mod ușor de a ști dacă bateria mai este bună este să o verificați de fiecare dată când schimbați uleiul. Dacă vreți să lăsați mașina pe mâna unui mecanic în care aveți încredere, îl puteți ruga să facă și un test când schimbă uleiul.

Postări din aceeași categorie:

Machiajul Previous post De ce e o idee bună să porți machiaj
Next post Greșelile pe care trebuie să le eviți când îți amenajezi bucătăria