Cum pot deschide străinii un cont bancar în Europa

Un cont bancar în străinătate vă va ajuta să economisiți comisioane

Dacă locuiți într-un stat membru al UE, vă va fi extrem de ușor să deschideți un cont bancar în străinătate. Cu condiția că aveți dovada domiciliului și un pașaport din țara de origine, nu vă va fi greu să deschideți un cont bancar de îndată.

Însă, ce ar trebui să faceți dacă nu sunteți un cetățean al UE dar vreți să deschideți un cont acolo?

E posibil să fiți nevoiți să faceți acest lucru deoarece doar așa vă puteți primi banii de la un client din Europa sau poate că doriți să vă țineți banii într-un loc mai sigur și de aceea optați pentru un cont într-o țară membră UE. Oricare ar fi motivul personal , vestea bună este că puteți face acest lucru, chiar dacă trebuie să aveți în vedere că opțiunile voastre vor fi limitate.

Cont bancar în străinătate
Deschiderea unui cont bancar în străinătate din Europa

Dacă vreți să știți ce puteți face pentru a vă deschide un cont bancar UE, citiți mai departe:

Motivele pentru care ați avea nevoie de un cont bancar UE

Înainte de a vedea procesul, există câteva motive des întâlnite pentru care străinii sunt interesați de un cont bancar UE. Acestea pot fi următoarele:

  • Ai planuri să faci o călătorie în Europa și vrei să scoți bani de la ATM fără bătăi de cap și comisioane reduse. Desigur, știi că e foarte scump să folosești cardul de credit personal, așa că optezi pentru un card emis de o entitate UE. 
  • Călătorești des în Europa și un cont bancar te poate scuti de unele plăți. 
  • Sunteți o persoană care lucrează online și aveți clienți din Europa. Din acest motiv, trebuie să poți fi plătit în Euro ca să eviți plata exhorbitantă pentru conversie. Sau, poate fi și pentru faptul că majoritatea furnizorilor tăi au sediul în Europa și trebuie să îi plătești în Euro. 
  • Te găndești să faci o investiție în Europa, cum ar fi achiziționarea unei proprietăți pe care să o dai în chirie fără a deveni cetățean. Prin urmare, preferi să primești plata lunară a chiriei în Euro. 
  • Vrei să îți deschizi propria afacere în Europa care poate opera de la distanță prin intermediul unei firme de consultanță.  
  • Ai niște bani pe care vrei să îi strângi și depozitezi pe Piața Unică Europeană, una din cele mai stricte blocuri de reglementare.  

Deschiderea unui cont bancar european ca persoană fizică non-rezidentă. 

Spre deosebire de ce cred majoritatea persoanelor, este mai simplu și mai ușor să deschideți un cont bancar european personal. Însă, trebuie să aveți în vedere faptul că reglementările se pot schimba foarte des în rândul membrilor Uniunii Europene, Eleveției și acelora care far parte doar din EEA. În afară de acestea, cerințele pot fi diferite de la o bancă la alta în cadrul aceleiași țări.

Cont bancar în străinătate
Cont bancar în străinătate

Cu toate acestea, vestea bună este că există unele țări precum Bulgaria, Polonia și Lituania unde e foarte ușor să deschideți un cont bancar fără a fi nevoia de a avea cetățenie. Există și cazuri în care singurul lucru pe care trebuie să-l prezentați este pașaportul. În alte cazuri, trebuie să prezentați dovada de cetățenie din țara voastră. Și în final, sunt unele bănci care vă vor cere să oferiți o adresă din țara respectivă unde să fie livrat cardul. De exemplu, poate fi adresa unui prieten.

Singurul dezavantaj este că în aproape toate cazurile, trebuie să mergeți în Europa pentru a vă prezenta la bancă pentru a vă putea deschide contul. Este foarte indicat să luați legătura cu banca înainte de a pleca pentru a vă asigura că totul a fost rezolvat și pregătit astfel încât să puteți deschide contul în țara europeană respectivă.

Care este situația actuală al conturilor bancare UE? 

Înainte de a începe, trebuie să aveți în vedere faptul că deși Piața Unică Europeană a creat un cadru clar și concis pentru reglementările bancare pentru toate statele membre, toate cerințele privind non-rezidenții pot fi diferite de la o instituție la alta. Însă, în majoritatea cazurilor, trebuie să fiți cetățean UE pentru a vă putea deschide propriul cont bancar.

Video: Cum functioneaza bancile?

De exemplu, e la fel de ușor să deschideți un cont în Germania dacă sunteți român la fel cum cetățenii olandezi nu au probleme cu deschiderea unui cont bancar în Spania. Pe de altă parte, dacă nu sunteți cetățean UE, puteți întâmpina unele dificultăți atunci când vă deschideți un cont bancar, oriunde ați încerca să o faceți. 

Totuși, există metode de a evita toate aceste probleme, cum ar fi deschiderea unei firme în Europa și deschiderea unui cont în numele firmei. Însă din nou, tot acest proces poate fi foarte dificil și se poate să nu merite toată birocrația.

Pe de altă parte, există unele state UE precum România care nu sunt atât de stricte în ceea ce privește deschiderea unui cont bancar pentru non-rezidenți. Cu toate acestea, tot este necesar să arătați documentele care atestă faptul că proveniți din țara respectivă. 

Concluzie

Pe total, deschiderea unui cont bancar în Europa poate fi dificil însă nu înseamnă că e imposibil. Cu ProTax, puteți rezolva și această problemă. Și vestea bună este că și non-rezidenții pot să își deschidă un cont, atâta timp cât cunoașteți legile și pașii care trebuie respectate, veți vedea că se poate face. 

Postări din aceeași categorie:

cPanel Previous post De ce ai nevoie de cPanel
Machiajul Next post De ce e o idee bună să porți machiaj