Elementele de bază ale securității web

În zilele noastre, când navigăm pe web, se întâmplă adesea să facem clic pe rezultatul de căutare ales și să primim notificarea „Site nesigur”. Nu a existat un atac masiv al hackerilor și nici o inversare a regulilor lumii web. Este trivial, în majoritatea cazurilor, lipsa unui certificat SSL. 

Ce este certificatul SSL 

Certificatele SSL sunt fișiere mici de date care leagă digital o cheie criptografică la detaliile unei organizații sau companie. Când este instalat pe un server web, un SSL activează lacătul și protocolul https și permite conexiuni securizate de la un server web la un browser, ceea ce se întâmplă de fiecare dată când navighezi pe un site web. În mod obișnuit, certificatul SSL este folosit pentru a securiza tranzacțiile cu cardul de credit, transferul de date și autentificarea, iar mai recent, așa cum am menționat deja, acesta devine o normă atunci când securizați navigarea pe site-uri de social media sau cu autentificare cu același. 

În zilele noastre, când navigăm pe web, se întâmplă adesea să facem clic pe rezultatul de căutare ales și să primim notificarea „Site nesigur”.

La ce se conectează certificatul SSL? 

Două elemente fundamentale: 

  • Un nume de domeniu, un nume de server sau un nume de gazdă. 
  • O identitate organizațională (adică numele companiei) și o poziție. 

O organizație trebuie să instaleze certificatul SSL pe serverul său web pentru a iniția o sesiune securizată cu browsere. Odată ce o conexiune securizată este stabilită, tot traficul web dintre serverul web și browserul web va fi protejat. 

Când un certificat este instalat cu succes pe serverul dvs., protocolul aplicației (cunoscut și ca HTTP) se va schimba în HTTPS, unde „S” înseamnă „securizat”. 

Certificatele SSL sunt fișiere mici de date care leagă digital o cheie criptografică la detaliile unei organizații sau companie.

Cum funcționează un certificat SSL? 

Certificatele SSL folosesc ceva numit criptografie cu cheie publică. Este înfricoșător, dar este mai simplu decât crezi. 

Acest tip special de criptare exploatează puterea a două chei care nu sunt altceva decât șiruri lungi de numere generate aleatoriu. Una se numește cheie privată, iar cealaltă se numește cheie publică. O cheie publică este cunoscută de server și este disponibilă în domeniul public. Poate fi folosit pentru a cripta orice mesaj. Dacă Paola îi trimite un mesaj lui Giovanni, de exemplu, ea îl va bloca cu cheia publică a lui Giovanni, dar singura modalitate de a-l decripta va fi deblocarea cu cheia privată a lui Giovanni. Prin urmare, Giovanni este singurul care are cheia sa privată, așa că Giovanni este și singurul care poate folosi această cheie pentru a debloca mesajul lui Paola. Dacă un hacker interceptează mesajul înainte ca Giovanni să-l deblocheze, tot ce primește este un cod criptografic pe care nu îl poate sparge, chiar și cu puterea unui supercomputer. Simplu nu? De fapt, este puțin mai complex decât atât, dar am vrut să fim foarte clari cu privire la procesul de funcționare. 

Să explicăm acest exemplu în termenii unui site web în care are loc comunicarea între un site web și un server. Site-ul și serverul dvs. sunt Giovanni și Paola. 

Când este instalat pe un server web, un SSL activează lacătul și protocolul https și permite conexiuni securizate de la un server web la un browser, ceea ce se întâmplă de fiecare dată când navighezi pe un site web.

De ce am nevoie de un certificat SSL? 

Certificatele SSL vă protejează informațiile sensibile, cum ar fi informațiile despre cardul de credit, numele de utilizator, parolele etc. În plus: 

  • Păstrează datele în siguranță între servere 
  • Ridică clasarea pe Google 
  • Cează / susține încrederea clienților 
  • Îmbunătățește ratele de conversie 

Pe scurt, asta înseamnă să ai un site securizat și o relație mai de încredere cu clienții tăi. 

De unde pot cumpăra un certificat SSL? 

Certificatele SSL trebuie emise de o autoritate de certificare (CA) de încredere. Browserele, sistemele de operare și dispozitivele mobile păstrează liste de certificate rădăcină CA de încredere. Certificatul rădăcină trebuie să fie prezent pe computerul utilizatorului final pentru ca certificatul să fie de încredere (de aceea ni se cere adesea să-l descarcăm dacă nu avem descărcarea automată activată). Dacă acesta nu este de încredere, browserul va prezenta mesaje de eroare care afirmă că site-ul web nu este de încredere de către utilizatorul final. În cazul comerțului electronic, astfel de mesaje de eroare provoacă o lipsă imediată de încredere în site-ul web, iar organizațiile riscă să piardă încrederea consumatorilor și să arunce în aer afacerea. Un certificat SSL este deci sinonim cu securitatea web dar și cu încrederea și protecția companiei față de clienții săi. Prin urmare, este oportun să îl achiziționați și să îl instalați pentru a evita imaginea, siguranța și, în cele din urmă, penalitățile economice. 

Postări din aceeași categorie:

Previous post Remedii antice pentru durere, insomnie și anxietate
Next post Off-roadingul e o chestie banală