Greșelile pe care trebuie să le eviți când îți amenajezi bucătăria

Majoritatea activităților din casă, începând cu gătitul și continuând cu mâncatul, băutul, socializarea și curățenia, au loc în bucătărie. Acesta este motivul pentru care e extrem de important să ai o cameră care este practică și încântătoare în același timp. Nu contează care e designul sau stilul acestei încăperi a casei, organizarea și împărțirea vor fi întotdeauna cele mai importante aspecte.

Aici sunt câteva sfaturi utile pe care să le ai în vedere și greșelile pe care trebuie să le eviți pentru a avea cea mai elegantă și practică bucătărie Dom24.

În ceea ce privește bucătăria, trebuie să verificați spațiul de lucru și să vă asigurați că fiecare loc este iluminat când și unde este necesar.

Obstrucțiile în triunghiul bucătăriei

Experții numesc frigiderul, aragazul și chiuveta ca fiind triunghiul bucătăriei. Acesta este locul unde se desfășoară cele mai multe activități. De acee designul triunghiului trebuie să aibă acces liber și să fie bine pus la punct. Dintre aceste trei părți, chiuveta este de obicei cea mai folosită, însă triunghiul trebuie să ofere acces ușor și la îndemână pentru frigider, aragaz și blaturi.

Chiuveta evident trebuie să fie aproape de rețeaua de canalizare. Există cazuri în care datorită rețelei de apă, chiuveta din bucătărie ajunge să fie amplasată într-un loc nu tocmai potrivit. Dacă este și cazul vostru, ar trebui să chemați un instalator care să vă reorganizeze rețeaua pentru a găsi cel mai potrivit loc pentru chiuvetă.

Nu contează care este împărțirea sau organizarea bucătărie, fie că e tip insulă, în formă de U, galerie sau în formă de L, suma tuturor picioarelor din triunghi nu trebuie să depășească 25 sau să fie mai mică de 10. Când triunghiul e prea mic, oamenii se vor călcă pe picioare. Dacă e prea mare, poate fi obositor de lucrat.

Lipsă de lumină

Aceasta este o cameră în care cu siguranță nu vă doriți să fie prost iluminată. Nu este vorba numai de o chestiune de design și ambianță. Aveți nevoie de suficientă lumină pentru că în bucătărie se folosesc cuțite ascuțite și alte ustensile. De asemenea, când camera este mai iluminată, vă veți putea pune în evidență mai bine designul.

În general, există trei tipuri de iluminat de care are nevoie o încăpere. Acestea sunt iluminatul general pentru a putea vedea normal, iluminat de accentuare și iluminat pentru lucru.

În ceea ce privește bucătăria, trebuie să verificați spațiul de lucru și să vă asigurați că fiecare loc este iluminat când și unde este necesar. Trebuie să mai aveți în vedere și tipul de instalație de iluminat adecvat spațiilor de lucru principale. 

O serie de becuri mini-pandantiv sau pandantiv pot fi utilizate pentru a face bucătăria practică dar și estetică. Pandantivele arată de minune deasupra chiuvetelor. O serie de mini-pandantive, pe de altă parte, vor fi ideale deasupra insulelor sau barurilor pentru micul dejun. Puteți monta becuri sub dulăpioare pentru a vă asigura că tejgheaua este suficient de bine iluminată pentru sarcinile obișnuite.

Pentru bucătăriile mai mici, se recomandă să montați dulăpioare mai lungi care au material profilat și pentru spațiu în plus. Puneți verdețurile sau iluminatul în aceste locuri pentru a atrage atenția.

Prea puțin spațiu de lucru

O problemă foarte des întâlnită când vine vorba de designul bucătăriei este spațiul de lucru prea mic. Datorită sarcinilor care necesită utilizarea blaturilor și datorită electrocasnicelor care vor rămâne în permanență în bucătărie, e evident că trebuie să incorporați cât mai multe suprafețe orizontale cu putință. Cel mai ușor e să adăugați baruri pentru micul dejun sau insule la bucătăriile în formă de L.

Spațiu irosit

E normal ca în bucătărie să fie o sumedenie de obiecte. Însă pe lângă aceasta, obiectele ascunse în dulăpioare pot avea forme ciudate care necesită spațiu în plus, precum mixerele sau robotul de bucătărie. Poate fi dificil să găsiți un loc potrivit pentru electrocasnice care să fie și accesibil.

Deoarece electrocasnicele incorporate pot fi costisitoare și spațiul poate fi limitat, o greșeală des întâlnită e crearea unor spații pentru acestea. Poate că vi se pare surprinzător, dar chiar și cele mai mici bucătării au spațiu pe care îl irosesc care ar putea fi redus printr-o organizare mai bună.

Pentru bucătăriile mai mici, se recomandă să montați dulăpioare mai lungi care au material profilat și pentru spațiu în plus. Puneți verdețurile sau iluminatul în aceste locuri pentru a atrage atenția. Se recomandă să montați întotdeauna dulăpioare deasupra frigiderului. Puteți irosi spațiul doar pentru că nu-l folosiți pentru înmagazinarea alimentelor de sezon sau pentru obiectele mai mari. Și în cele din urmă, rafturile trebuie montate sub dulăpioarele joase, puteți obține câțiva metri pătrați de spațiu pentru înmagazinare.

Se recomandă să montați întotdeauna dulăpioare deasupra frigiderului. Și în cele din urmă, rafturile trebuie montate sub dulăpioarele joase, puteți obține câțiva metri pătrați de spațiu pentru înmagazinare.

Omiterea unui backsplash

Când faceți designul sau vă calculați bugetul pentru remodelarea unei bucătării sau pentru una noua, un backsplash nu e chiar o prioritate. Sau și mai rău, nici nu intră în plan. Deși e adevărat că puteți economisi niște bani acum, per total, veți compensa prin effort și timp.

Luați în considerare toată grăsimea, aburul și apa din această parte a casei și veți înțelege de ce e important să aveți un backsplash deasupra blaturilor și aragazului și de ce este una dintre cele mai inteligente metode de a păstra curățenia în bucătărie. E mult mai ușor să curățați un backsplash din plastic, metal sau teracotă decât să curățați pereții vopsiți sau tapetul.

Alegerea insulei nepotrivite 

În ceea ce privește insulele, oamenii se gândesc de obicei la un spațiu în plus, un loc pentru servire și un loc pentru a prepara mancarea. Însă, poate că vă va surprinde să aflați că aceste insule pot irosi mult spațiu. Dacă nu alegeți insula potrivită sau dacă nu o montați într-un spațiu bun puteți da totul peste cap, mai ales când vine vorba de spațiile de lucru care tind să fie aglomerate.

O insulă încurcă traficul de la și spre aragaz, frigider, chiuvetă și pasțiile de lucru importante. Insulele trebuie să aibă o lungime de 1 m și o înâlține de 60 de centimetri și trebuie să fie plasată într-un spațiu suficient de larg astfel încât să vă puteți mișca în jurul ei. Profesioniștii spun că dacă bucătăria nu are o lungine și o lăține de cel puțin 3,6m și, respectiv, 2,4 metri să nu luați în considerare o insulă.

Postări din aceeași categorie:

Baterii auto durează de obicei între 3 și 5 ani Previous post Cât de mult rezistă o baterie de mașină?
Next post Mobilier de grădină în stil clasic